2017. május 3., szerda

Erich Kästner: Május 35


A történet egy német kisfiúról szól, Konrádról, akinek dolgozatot kell írnia a Csendes-óceánról, s a különc nagybácsiról, Ringelhuth-ról, meg persze Negro Kaballoról. A kis csapat útnak indul a Csendes-óceánhoz, s kalandjaik felejthetetlen élményeket ajándékoznak nekik - no meg a kedves olvasóknak is. 

Gyerekkorom egyik nagy kedvence volt ez a könyv, ahogy kedvenc íróm volt maga Erich Kästner is. Az Emil és a detektíveket, az Emberkét és az Eltűnt miniatűrt is többször olvastam (és hallgattam), mint bármely más könyvet mostanában.




Szürrealizmus, humor és rejtett társadalomkritika; ezek jellemzik legjobban a Május 35 című könyvét. Minden gyerek kedvence lehetne, hisz melyikünk ne álmodozott volna olyan csodavilágokról, amelyekben Konrád, a bácsikája, és Negro Kaballo a görkorcsolyázó cirkuszi ló kalandozott? Automatizált fák, ahol a szilvás lepényen át a vegyesbefőttig bármit kérhetünk, fordított világ, ahol a neveletlen felnőtteket gyerekek veszik kezelésbe speciális iskolákban (ne is tagadjuk, bizony ez a valóságban is néha jól jönne!), egy játéksziget, ahol számtalan csuda dolognak lehetünk tanúi, és persze a Csendes-óceán titokzatos vadvilága, hogy csak egy pár helyszínt említsek. Az egész könyvet átszövi a humor, s mégis, oly komoly témákat rejt, amikre csak az éles szemű felnőttek - és néhány még élesebb szemű gyerkőc - bukkanhatnak, és persze a kalandok végén mindenki eldöntheti, vajon igaz volt-e mindez? 




Nagyon ajánlom mindenkinek, kicsinek, nagynak egyaránt. Gyerekként és felnőttként is találtam benne értéket, s persze más szemmel olvassa az ember 15 év elmúltával, mégis azt mondom, kötelezővé tenném minden savanyú felnőttnek, mert igazi lélekmelengető :) 

Kedvenc idézetem:


"A korlát mögött csinos fiú állt,kezet nyújtott Konrádnak, és megkérdezte, hogy kiket hozott magával.
- Egy lovat - felelte Konrád -, remekül görkorcsolyázik, meg a nagybátyámat. Gyógyszerész, Ringelhuth a neve. 
- Nagyon kiállhatatlan? - kérdezte az idegen fiú. 
- Köszönöm kérdésed, nem - felelte Konrád. - Megjárja. "


a könyv Moly-adatlapja: Május 35.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése